kerdesevan

A retro, vintage, throwback: álomvilág a modern éra útkereső emberének

 
Stíluskutatók szerint a retro, vagy vintage a legmodernebb stílus, mert korszerű technikai eszközökkel idézi meg a régi korok szellemét, és használja kifejezésmódját. Az üzleti, vagy reklámcélú retro dizájn is egy időutazásra hívja az embert.

Mi a retro varázsa?

logo wide 2.fw
„Ingyen weboldal" pályázat!
A professzionális weboldalakat díjmentesen elkészítjük pályázóink részére teljes körű szolgáltatással, rejtett költségek nélkül!

A vintage kifejezést eredetileg amerikai borászok használták egy adott évjáratú, jóminőségű óbor megnevezésére. A szónak jelzésértéke is volt arra vonatkozólag, hogy a bor különleges.


A kifejezést először a divatszakma vette át, de ma már nemcsak régies ruhadivatot, vagy lakberendezést, hanem pl. a régies ékszergyártást, a háztartási felszerelések archaikus divatját és a webdizájn régi korokból merítő vonulatát is jelenti a „retro".

Manapság trendi, ami hordozza a múlt életérzéseit

A retro célpiaca eredetileg az a 40-50-es korosztály volt, aki fiatalságát látja benne, vagy egykori lázadását éli meg általa. Meglepő viszont, hogy mégis a fiatalok körében toborozza legtöbb hívét a retró!


- Egyrészt azért mert a retro trendi, és a fiatalok fogékonyak minden divatos irányzatra, legyen az akár egy régi kor kövülete.

- Másrészt azért, mert a retro visszavezet egy idealizált létbe, a szorgos háziasszonyok, becsületesen dolgozó férfiak, büszke nagyszülők, bajszos nagypapák és kötényes nagymamák ölében hancúrozó unokák vágyakkal átszőtt, harmonikus világába.


Ez a meseszerű álomvilág a valóságban nem létezik, de virtuálisan életre kelthető, hogy tíz percre visszavigye az embert a békebeli időkbe. Ezt a varázslatot hozza el a „retro" a modern kor stresszes emberének
kerdesevan